#bokashi

by - maaliskuuta 25, 2017
Boka...what?

Viime viikolla sain Matkahuollosta ilmoituksen, että bokashi aloituspakkaukseni on saapunut noudettavaksi. *Aloituspakkaus on tilattu Viidakkotohtorilta ja heltä löytyy aloituspakkausta kahdessa eri koossa. Lisäksi heiltä löytyy valikoimastaan tuotteita bokashia varten ja varmasti tulen tilaamaan bokarouhetta jatkossakin heiltä, koska tilaus ja sen toimitus onnistui niin nopesti ja vaivattomasti.

Seuraavana päivänä ajoimme junnun kanssa noutamaan pakettiani ja sen jälkeen olen tutustunut vielä lisää bokashikompostointiin.

Mitä Bokashi tarkoittaa?

Bokashi on biojätteiden kompostointia tai oikeastaan fermentointia. Bokashi on japania ja tarkoittaa käynyttä orgaanista ainetta

Miksi bokashi?

Bokashi ei mätäne eikä haise. Menetelmä perustuu siihen, että bokashirouhetta laitetaan biojätteen päälle ja se se käy ilmatiivissä astiassa.

Näiden ominaisuuksien vuoksi monet perustavat oman multatehtaansa helposti ja vaivattomasti riippumatta siitä, onko asumismuotona kerrostalo tai rivitalo. Innostuin itse bokashista, koska haluan saada ravintorikasta multaa omaan käyttöön. Ja jos samalla haluan päästä omasta biojätteestä eroon, on tämä huokeampi vaihtoehto kuin biokomposti.

Mullan lisäksi bokashista muodostuu sen omaa "mehua", jota voidaan käyttää lannoitteena omille viljelyksille ja kukille.

Bokashi on ekologinen, taloudellinen ja luonnollinen vaihtoehto!

Bokashin kolme vaihetta

Ensimmäinen vaihe on Bokashi -Hapattiämpärin täyttö.

Työpöydällä voi pitää pientä ämpäriä, johon täyttää päivän biojätteet. Itsellä on kreikkalainen jogurtti-ämpäri. Iltaisin ämpäri tyhjennetään tiiviiseen hapattiämpäriin, painellaan tiiviiksi ja laitetaan bokashirouhetta biojätteen päälle. Kansi  suljetaan tiiviisti. Tätä toistetaan niin kauan kunnes hapattiämpäri on täynnä.

Toinen vaihe eli fermentoituminen

Täyden ämpärin annetaan olla kaksi viikkoa fermentoitumassa. Ainoastaan bokashimehut täytyy lirutella pois muutaman päivän välein.

Kolmas vaihe eli multatehdas

Kahden viikon jälkeen voidaan bokashi tyhjentää suoraan maahan, viljelykaulukseen tai multatehtaaseen, joka voi olla saavi tai muu astia. Bokashi sekoitetaan vanhan mullan joukkoon hyvin ja laitetaan päälle vielä noin 10cm multaa. 2-3 viikon kuluessa bokashi on muuttunut mullaksi.

Kannattaa myös katsoa Viidakkotohtorin verkkokauppa sekä Bokashi Suomi fb-sivut

Tulen kirjoittamaan omasta matkastani ensimmäiseen multaerään asti, joten jos aihe kiinnostaa, löydät jatkossa bokashi-aiheiset kirjoitukset tunnisteella bokashi.*Aloituspakkauksesta on saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan

You May Also Like

2 kommenttia

  1. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta, mielenkiinnolla jään odottelemaan lisää tästä! Voikohan bokashiämpäriä hyödyntää jotenkin vaikka tontinkulmalla komeileekin perinteinen biokomposti?

    VastaaPoista
  2. Heippa noorapauliina! Kyllä voi, ainakin tuolla Bokashi Suomi fb-ryhmässä monet kirjoittavat aiheesta!

    VastaaPoista

Hei, minä pidän kommenteistasi!