Bokashi -ekologisempaa biojätteen kierrätystä?

by - elokuuta 04, 2018

 

 

 

Mikä Bokashi?

Bokashi on biojätteiden kompostointia tai oikeastaan fermentointia. Bokashi on japania ja tarkoittaa käynyttä orgaanista ainetta. Hyvän Bokashin valmistumisessa on kolme eri vaihetta: Biojätteen keräys, fermentointi ja multatehdas. Bokashin etu on ravinteiden erinomainen talteenotto elävien mikro-organismien avulla. Bokashi keittiökompostissa hiili sitoutuu materiaan eikä vapaudu ilmaan
hiilidioksiidina. Ei hiilipäästöjä eikä metaanikaasua, helposti ja luonnonmukaisesti.

 

Miksi kannattaa valita Bokashi?

Bokashi on ekologinen, taloudellinen ja luonnollinen vaihtoehto! Se ei myöskään tuoksu millekään, joten sopii sen vuoksi käytettäväksi esimerkiksi kerrostaloon. Innostuin itse bokashista, koska haluan saada ravinnerikasta multaa kesäksi kasvihuoneeseen ja pihalle. Lisäksi lannoite on luonnonmukaista ja kasvit pitävät siitä. Lisäksi tällä hetkellä Bokashi on halvempi vaihtoehto, kuin lämpökompostori.


Askeleet hyvään Bokashiin:

 

Askel 1: Hyvä Bokashi -Biojätteen keräys


Aseta pöydälle biojätteen keräysastia. Itsellä on nykyisin kannellinen kattila työtasoilla. Tarkoituksena on hankkia joku katseenkestävä astia, kun sellainen osuu kohdalle. Kattilalle erityismaininta siitä, että se on helppo puhdistaa. Biojäte kannattaa pilkkoa vähän pienemmiksi, jotta mikrobeilla on enemmän tarttumispintaa. (Ensimmäisessä ämpärissäni oli "pilkkomatonta" jätettä ja sen muuttuminen mullaksi kesti hieman kauemmin.)

Biojätteet siirretään bokashiämpäriin kerran päivässä. Ämpäriä ei kannata avata montaa kertaa päivässä, jotta sinne ei turhaan pääse ilmaa. Ämpäriin laitettaessa jätteet painetaan tiiviiksi ja päälle ripotellaan bokashirouhetta yhden ruokalusikallisen verran.

Ämpäriin alaosaan muodostuu keltaista, oranssia tai rusehtavaa nestettä, jota kutsutaan bokanesteeksi. Tämä on lannoitetta, jota kannattaa kerätä talteen! Itse olen antanut laimentanut sitä kasteluveden joukkoon ja antanut kesäkukille sekä sisäkasveille. Huonekasvit rakastavat tätä lannoitetta! Mullasta tulee myös ravinnerikkaampaa.


Askel 2: Hyvä Bokashi -Fermentoituminen


Kun ämpäri on kerätty täyteen biojätettä, jätetään se fermentoitumaan kahdeksi viikoksi. Bokanesteet kannattaa ottaa talteen noin kolmen päivän välein, sillä liika neste saattaa aiheuttaa hajuhaitan, vaikka muuten bokashointi ei tuoksu keittiössä millekään. Kun täysi ämpäri jää fermentoitumaan, on aika alkaa täyttämään toista  ämpäriä. Tämän vuoksi niitä tarvitaan kaksi.

Askel 3: Hyvä Bokashi -Multatehdas


Multatehtaan voi tehdä saaviin sisälle tai ulos. Lavakaulukseen tai laatikkoon. Tärkeää on sekoittaa fermentoitunut seos hyvin noin samaan määrään vanhaa multaa. Päälle kannattaa laittaa kunnon kerros multaa. Kahdessa viikossa fermentoitunut seos on multaantunut!


 

 

 Bokavinkit

 • Biojätettä kannattaa pilkkoa pienemmäksi ennen ämpäriin laittamista, silloin multatehdas-vaihe on lyhyempi
 • Bokanestettä voi laittaa jääpalapusseihin ja aina tarvittaessa laittaa jääpala isoon kastelukannuun huonekasvien kastelua varten
 • Mikrobit tekevät hyvää myös talon viemäreille ja putkille, joten ylimääräisen voi huoletta kaataa vaikka viemäriin.  Onko Bokashi sinulle tuttua?

lilli

You May Also Like

8 kommenttia

 1. Juuri viikolla luin tästä ensimmäistä kertaa. Sinänsä kiinnostavaa, mutta mulla ei mahdu yhtään ylimääräistä astiaa jätevaunuun ja pöydille en halua ylimääräistä. Biojäte menee omaan bioastiaan ja sieltä eteenpäin jäteyhtiön toimesta. -Katta /Arki(paska)ruokaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että kierrätätte myös biojätteen! Meillä ei sellaista tällä hetkellä ole, joten bokashi on hyvä vaihtoehto :-)

   Poista
 2. En ole tästä kuullutkaan.Aika mielenkiintoista!

  VastaaPoista
 3. Meille on tulossa oma komposti myös pihalle tässä heti kun arki astuu kunnolla kuvioihin ja ehditään miettiä enemmänkin tätä meidän kotia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kompostiasiat täytyy miettiä tulevaisuudessa, kun päästään kunnolla pihan kimppuun

   Poista
 4. Onpa mielenkiintoinen, en ole koskaan kuullut tällaisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, minustakin mielenkiintoinen aihe!

   Poista

Hei, minä pidän kommenteistasi!