Design? Kannattaako "laatuun" tai laadun mielikuvaan sijoittaa?

by - toukokuuta 27, 2018

Puhutaanko hetki suomalaisesta designista ja brändistä nimeltään Artek. Sellaista suomalaista ei varmaankaan edes löydy, joka ei olisi Artekiin törmännyt. Onhan se meille suomalaisille ylpeydenaihe. Eikä syyttä suotta.

Artek on edustanut minulle ajattomuutta (huomasimme, että Artekin valaisimet ja kalausteet sopivat niin 1946 kuin 2011 rakennettuun kotiin)  sekä myös laatua (ajattelin, että ostaessani Artekia, ovat huonekalut meidän perheessä "ikuisia")

Miettiessämme mnkä valaisimen ostamme olohuoneeseemme, teimme valinnan Artekin mehiläispesän ja Louis Poulsenin Cirquen välillä päätyen kotimaiseen vaihtoehtoon. Pian hankintamme jälkeen kuulimme, että mehiläspesän valmistus on siirretty Kiinaan jo 2009-2010. Kysyin silloin Artekin asiakaspalvelusta, että kuinka eettinen ja ekologinen vaihtoehto hankkimamme valaisin on ja saimme vastauksen, jossa vakuutettiin sen olevan laadukas ja eettinen valinta.

Valaisiin olemme olleet tyytyväisiä, mutta ikävä kyllä ruokailuryhmämme tuolit on reklamoitu muutamaan otteeseen ja jos nyt jälkiviisaana toteaisin niin olisi pitänyt hankkia samat tuolit, mutta ei uudistuotantona. Päädyimme aikanaan maalattuihin valkoisiin  klassikkotuoleihin, mutta jo reilun vuoden päästä huomasin, että tuolien maalaus oli todella heikkolaatuinen. Istuinosassa maalia oli ikäänkuin liian vähän ja tuolit näyttivät vain likaisilta. Myös istuinosassa oli samaa havaittavissa. Artekin asiakaspalvelu on toiminut moitteettomasti ja ripeästi. Muutaman tarkentavan lisäkysymyksen jälkeen tuolit vaihdettiin uusiin.

Kuljetusliike vei vanhat tuolit mukanaan ja toi uudet tuolit valmiiksi kasattuina. Saman viikonlopun aikana huomasin, että mitäs ihmettä, kun yhden tuolin selkänojassa oli musta piste. Uskokaa tai älkää, mutta maali siis lohkeili uudesta tuolista, joka oli ollut meillä yhden vuorokauden. Lähetin taas sähköpostia asiakaspalveluun ja kerroin tilanteen. Asiakaspalvelu ilmoitti, että heiltä tulee henkilö vaihtamaan tuolista pelkän selkänojan. Mielestäni hyvä vastaantuleminen Artekilta, mutta aloin olla jo todella väsynyt tuolirumbaan ja melko rankka kevät ei innostanut sopimaan aikaa tähän, koska hetken päästä maali repsottaa taas seuraavasta tuolista. Tai sanotaan näin, että laatu ja kokemus ei vakuuta, että tuolit kestäisivät yhtään pidempään.

Kiitin siis vastauksesta ja tiedustelin, mikä on valkoisen maalin värikoodi, jotta voin hankkia vastaavaa sävyä kotiin ja tarvittaessa korjailla tuolien maalia. Joten loppu hyvin, kaikki muu hyvin paitsi luotto Artekin laatuun.

Millaisia kokemuksia sinulla on design-huonekaluista ja niiden laadusta? Kannattaako designiin mielestäsi sijoittaa?

lilli

You May Also Like

11 kommenttia

 1. Minä ostan vain sellaisia huonekaluja joita pidän. Meillä ei taida olla yhtään design-huonekalua. Yksi lamppu taitaa olla jotain hienompaa, mutta sekin tuotiin vuosia sitten meille miehen mummolasta. En siis itse arvosta ja osta designia. 😊 -Katta /Arki(paska)ruokaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ostan vain ja ainoastaan sellaisia huonekaluja, joista pidän. Mieluiten ostan kotimaista ja mahdollisimman vähän -tarpeeseen. Haluaisin kulutustottumuksillani tehdä hyviä valintoja ja ostaa mieluiten vuosiksi eteenpäin, en trendien mukaisesti.

   Poista
 2. Sanoisin, että riippuu useammasta seikasta kuten siitä kuinka pitkäksi aikaa kalusteen on hankkimassa jos on vaikka muuttamassa lähivuosien aikana niin iso kaluste ei välttämättä sovikaan uuteen asuntoon. :)

  VastaaPoista
 3. Artekista ei ole kokemusta. Kuulostaapa inhottavalta kuitenkin.
  Periaatteessa sinun olisi pitänyt saada hyvitystä, koska pidit viallisen tuotteen..?

  Astioiden osalta Iittalan Kiinassa tuotetut astiat ovat laadultaan todella paljon heikompaa kuin vanhat suomessa valmistetut. Samoin on Arabian laita. "Laadukas kotimainen" tuntuu valitettavan usein nykyään näkyvän vain tuotteen hinnassa :(

  Itse en osta merkin mukaan, enkä desing-labelin takia vaan enemmän oman mieltymyksen ja arvioimani hinta-laatu-suhteen perusteella. Täysin oman kokemukseni siis. Tästä syystä meillä ei desingia olekaan :D Sitä, että tuote on kotimaisen valmistajan teettämä, en nykyään enää huomioi laatuna. En maksa tuotteesta sen vuoksi enempää kuin ulkomaisesta ellei laatu ole todettu luotettavan tuoreen kuluttajakokemuksen perusteella.
  Huonekalujen toivoisi olevan pitkäikäisiä, mutta ikuisia en taida edes haluta niiden olevan. Plussaa huonekalu saa siitä, että se on kunnostettavissa, eli esim. puuta, jolloin se on maalattavissa uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä juurikin näin. Itsekin arvostan aitoja materiaaleja. Puu on hyvä ja aina modattavissa tarpeen mukaan

   Poista
 4. Meillä ei taida olla yhtäkään design tuotetta, johtuu varmaan siitä etten itse niistä mitään ymmärrä niin koen, että menisivät "hukkaan" meidän ikea kodissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiltäkin löytyy myös ikeaa. Säädettävä työpöytä oli järkihintainen, kun sellaista lähdettiin metsästämään!

   Poista
 5. Äh miten tylsää! Olisi kyllä kuvitellut Artekin olevan vähän laadukkaampaa. Harmi kun kaikki tehdään nykyään halvalla Kiinassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Artek perusteli myös ekologisuudella tuotannon siirtymistä, sillä markkinat ovat joissakin tuotteissa siirtyneet merkittävästi Esimerkiksi juuri Japaniin

   Poista
 6. Aikamoinen kokemushan tuo on selkeästi ollut. Itsekin olen miettinyt tuolien vaihtoa, mutta merkistä en ole päässyt vielä selkeään lopputulokseen. Ensi viikolla on kuitenkin jo tilattu kuljetusliike noutamaan vanhat tuolit kierrätykseen.

  VastaaPoista

Hei, minä pidän kommenteistasi!